BATTERIER TIL BESVÆR?

Hva skal en stakkars forhandler gjøre? spør en leser oss og mener det er fullt virvar når det gjelder hvilke batterier man skal bruke i klokkene. Les saken her og se hva de impliserte partene svarer. 

(Fagbladet Gull&Ur nr. 4 2016, s. 18)

Leseren, som vil være anonym, forteller at Nortime hevder at de merkevarene som de selger – og egentlig de fleste sveitsiske – skal ha batterier fra produsenten Renata. – Senest i går fikk vi beskjed om at årsaken til at en klokke ikke fungerte, var at vi satte inn batteriene fra Seiko.  

Leseren har leveringsavtale på batterier fra blant annet Optura, altså Seiko. – Nortime selger ikke batterier, men sier vi må bruke Renata fordi de andre har litt gale mål og dermed ødelegger verkene og bidrar til at de ikke fungerer. Seiko og en anerkjent urmaker som jeg har konferert med sier at dette bare er tull og at batteriene produseres etter internasjonale standarder. De sier videre at Renata-batteriene begynner å lekke etter et par år og at det er viktig å få dem ut av klokkene straks etter at de stopper. 

Hva skal en stakkars gjøre? spør forhandleren oss og ber oss om å ta ballen videre. 

GISLE LYSVOLL,SERVICESJEF OPTURA: 

Internasjonale standarder gjelder 

– Dette vet alle blant leverandørene er uriktig.  Det er selvfølgelig internasjonale standarder på klokkebatterier som batteriprodusentene må forholde seg til. Alle store batteriprodusenter følger den internasjonale IEC-normen, uansett om navnet er Seiko eller Renata. 

Likevel vil urprodusenter at man bruker batterimerker som man har samarbeid med eller et eierforhold til. 

Akkurat som hvitvareprodusenter ønsker at man kun bruker en type vaskemiddel. 

Men når batteriprodusenter samarbeider med verkprodusenter for å tilpasse seg hverandre innenfor normen slik at andre batterimerker ikke kan brukes like optimalt, er dette galt. 

Og når dette skjer uten at verken verkprodusenten, batteriprodusenten eller urmerkene som bruker disse verkene går åpent ut om dette, sier det mye.Seiko vil selvfølgelig at man bruker Seiko-batterier i sine egne ur, men vi lar våre kunder selv velge batterimerker ut i fra kvalitet, pris og levering. 

Hva andre bruker av argumenter for å styre kundenes valg av batterimerke er det dessverre lite vi kan gjøre noe med. 

JON IVER STAKSTON,  
SERVICESJEF NORTIME: 

Våre erfaringer med Renata-batterier 

– Vi anbefaler kundene å holde seg til Renata-batterier ved ur som bruker F00-verk, sier John Iver Stakston . Han viser til et informasjonsskriv fra Max Kleiser hvor det står at grunnen til at enkelte batterier fra ulike produsenter stopper, er at de har små forskjeller i form og størrelse. Dette gjør at de i enkelte tilfeller kortslutter, heter det videre . «Vi har dessverre ikke full oversikt over hvilke verk det gjelder, men ETA 901.001, F03.11, F04.111 og F06.111 har vært nevnt. International Electrotechnical Commision-IEC har laget en helt nøyaktig form for urbatterienes størrelse og form og Renata produserer sine batterier i full overensstemmelse med denne normen. Det betyr at ved å bruke Renata i disse verkene, vil problemet ikke oppstå. Batterier dette gjelder er 317, 321, 364 og 371» heter det i informasjonsskrivet.  

Stakston kommenterer infoskrivet ved å si at man merker at Renata-batteriene lettere lar seg presse ned i batteribrønnen på disse urverkene.  

– Etter vår erfaring er det dessuten stor nedgang på ur som sakner eller stopper etter batteriskift, sier han. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *