Endelig på rett hylle!

GODE KOLLEGER: Ajona Bayarkhuu Hansen jobber hos Erik Sutterud.

 

Erik Sutterud hadde en trygg, fast jobb som ingeniør ved Høgskolen i Lillehammer da hans gamle far ringte fra Tåsen i Oslo: Urmaker Walther Bjerke på Sagene skulle gi seg, var  
Erik interessert i lokalene, tro? 

(Fagbladet Gull&Ur nr.2 2016, s.19)

TEKST OG FOTO: EVA ALNES HOLTE

Faren ante nok svaret, for Erik Sutterud har bestandig hatt dilla på klokker. Likevel skulle han gå mange omveier før han omsider havnet på rett hylle – først elektrolinja etter ungdomsskolen, derettter20 år som lydtekniker og videre 7 år som lærer i fjernsynsproduksjon ved Distriktshøyskolen på Lillehammer.  

STOR OVERGANG 

I 2013 begynte Erik Sutterud sin nye tilværelse blant tikkende klokker på Sagene. Han er ikke alene i det lille lokalet som har huset klokker siden 1939; en lærling og en urmaker på deltid sitter ved siden av hverandre langs den ene veggen. Sutterud sitter ikke stille, han tar imot kundene som kommer innom med alskens fine ur og rariteter de skal ha reparert. En dame stikker innom med et flott Rolex-ur som urmaker Bjerke i sentrum har sagt hun bør gå til Sutterud med. – Kom tilbake om et par uker, sier Erik og fører nok en reparasjon inn i ordreboka. Han forteller at han har lange, travle arbeidsdager. Overgangen fra statlig stilling som lydmann er stor. – Men det er ikke tvil om at jeg nå endelig er kommet på min rette hylle, smiler han. Flere har oppdaget det, mange sender ham reparasjoner og han skriver også for det populære urnettstedet tidssonen.no.  

FASCINERT AV FAGET 

Aller best har han det når han fordyper seg i drivverket til en Jaeger leCoultre eller en annen flott klokke. Det viktigste for ham er ikke at klokka ser fin ut eller har høy status, han er mest opptatt av den fagmessige konstruksjonen i uret. Sutterud er mest glad i de tradisjonelle, mekaniske urene. Det er håndverket han er fascinert av, og det er derfor han stoppet å undervise i fjernsynsproduksjon for å begynne en ny tidsepoke på Sagene.  

EGET KLOKKEMERKE 

Likevel har Sutterud engasjert seg i et quartzur-prosjekt sammen med Henrik Flemmen Torp (27). Klokkemerket heter Brathwait og mens Torp er eier med kontor på Bjølsen og lager i Delaware, er Sutterud teknisk rådgiver og serviceverksted. Sammen har de to designet klokkemerket basert på deler Torp kjøper fra leverandører i Europa og i Asia. Klokkene lages i Kina og er av høykvalitetstål med urverk fra Sveits og med safirglass. – I tillegg er de veldig pene, sier Erik Sutterud stolt. Men så har han ikke tid til å snakke mer med Gull & Ur for det er som vanlig et renn på dørene til det lille urmakerverkstedet på Sagene og han kan nok en gang konstatere at han tok et riktig valg den gang han byttet ut skole med klokker.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *