FORLOT FILMBRANSJEN – BLE KLOKKEMAKER

– Jeg går alltid «all in» for det jeg bestemmer meg for, sier Øyvind VonDoren Asbjørnsen. Han forstår seg ikke på folk som bare prater om drømmene sine.  

– Jeg er ikke interessert i masseproduksjon for å bli rik i en fei. Urene mine skal være utsøkte kunstverk og reflektere min lidenskap for klokker, sier Øyvind VonDoren Asbjørnsen.

(Fagbladet Gull&Ur nr. 1 2018, s. 6) 

TEKST: EVA ALNES HOLTE 

De skal også reflektere hans stolthet over hjembyen Ålesund. Som jugendbyen er også klokkene laget med rene, art nouveau-inspirerte linjer. Vi møter Asbjørnsen i hans nye forretning i Frognerveien i Oslo. Butikken er knøtt liten med kontor på hemsen. – Jeg liker å være butikkselger, sier filmskaperen og regissøren nesten litt overrasket. Vi skjønner hvorfor han trives; mannen elsker tydeligvis å snakke med folk, og er like opptatt av å lytte som å fortelle selv. Vi slipper å dra ordene ut av ham for å si det sånn. Snart har vi store deler av livshistorien hans: Interessen for klokker ble vekket da han som tolvåring fikk en Certina DS Automatic av oldefaren sin. En livslang drøm om å skape sitt eget klokkemerke begynte å spire og unge Øyvind fikk etter hvert mange klokker på skisseblokken. – Jeg elsker fremdeles å tegne og er ikke så verst sier han.  

GIKK TIL FILMEN 

Men først var det mye annet som skulle oppleves og erfares. VonDoren Asbjørnsen – og Von Doren har han funnet på selv fordi Asbjørnsen ble for vanskelig internasjonalt – begynte i filmbransjen. Han har stått som regissør for en rekke dokumentarfilmer og tv-serier, her hjemme kjenner vi han kanskje best fra serien om norske kvinner som gjorde lykke som filmstjerner i Hollywood og dokumentarfilmene om sjakkgeniet Magnus Carlsen.  

SJAKKSPONSOR 

Von Doren er offisiell sponsor for Norway Chess og Tata Steel Chess, Asbjørnsen lager også klokker som er en hyllest til lidenskapen, innsatsen og styrken som kreves for å oppnå tittelen Grandmaster.  Ingen vet hvor mange sjakkspillere det finnes på verdensbasis, men chess.com anslår antallet til å være rundt 600 millioner. Under Norway Chess 2017, fikk verdens ti beste spillere hver sin Von Doren Grandmaster Norway Chess klokke, laget i kun 25 eks. 

SJU ÅR I HUSBÅT 

Det var på tampen av 2015 at han bestemte seg for å forlate det store lerretet og gå over til små, tekniske vidundere på håndleddet. I 2016 etablerte han klokkemerket Von Doren. – Plutselig visste jeg at det var på tide å virkeliggjøre den gamle drømmen, sier han. Når tiden er inne, må man handle, mener gründeren. Han forstår seg ikke på folk som bare prater: – Jeg bodde i husbåt ved Aker Brygge og Hovedøya i sju år. Om sommeren var det veldig idyllisk og venner sa til meg at de skulle ønske de kunne gjøre det samme. Men så gjør det da, mann, hva hindrer deg? svarte jeg bestandig.  

INVESTERTE NESTEN EN MILLION 

Husbåtlivet er forbi og Asbjørnsen bor i dag i leilighet sammen med designersamboeren Liss Ann som hjelper han mye når ting skal fotoshoppes og nettsider skal webdesignes. – Hun støtter meg fullt ut, men synes nok kanskje tiden er inne til å tjene litt penger snart, sier han. Asbjørnsen tok nesten ikke ut ei krone i lønn i fjor og han investerte nærmere en million da han året før etablerte Von Doren. I slutten av 2016 hentet han inn ca 500 000 i folkefinansiering for å komme i gang. I fjor høst fikk han med seg flere klokkeinteresserte personer som aksjonærer og foreløpig er det 2,5 ansatte i firmaet.  

Von Doren. 

Modell: Jotunheimen 

GRANDMASTER MARK II 

I hele 2017 arbeidet de intenst med utviklingen av sitt nye automatiske flaggskip: The Von Doren Grandmaster Mark ll. 

– Gjennom hele prosessen har vi vært kompromissløse i alle avgjørelser. Alle som har en interesse og lidenskap for godt håndverk, vet at slike ting tar tid. Man anstrenger seg kontinuerlig for å utvikle noe bedre, søker å forbedre og justere, slik at man kan skape noe som varer – noe utsøkt, sier Asbjørnsen. Lanseringen ble derfor utsatt flere ganger, men nå er The Von Doren Grandmaster Mark II klar og skal selges i begrenset opplag. Urene ble satt sammen for hånd i Sveits.  

MADE IN NORWAY 

Alle Von Doren-kolleksjonene har sveitsiske urverk og er utstyrt med italienske, håndlagde skinnremmer. Til Grandmaster tilbys også norskproduserte remmer, håndsydd av Atelier Petrov i Oslo. 

Øyvind VonDoren Asbjørnsen sier han drømmer om norsk urverkproduksjon: – Vi har oljen, sveitserne har klokkene. Klokkeinteressen her hjemme er enorm, hvorfor kan ikke vi satse på urindustrien slik at også «Norwegian made» blir et status- og kvalitetsstempel på klokkene? undres han.  

I mellomtiden har han nok med å utvikle sin egen merkevare. Ambisjonen er at Von Doren skal bli et status-ur, anerkjent av klokkefantaster over hele verden. Foreløpig selges Von Doren via forretninger i Oslo, Drammen, Grimstad, Ålesund og Stavanger for å nevne noen. Asbjørnsen vil ikke inn i Bjørklund og andre billigkjeder. – Det devaluerer merkevaren, sier han. – Jeg skal være stolt av det jeg selger ellers er det ikke noe vits i. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *