Ha kontroll på kassa di!

Innen 1. januar 2019 må alle bokføringspliktige med en årsomsetning over 300 000 kroner, på mobilbetaling, kort eller kontant, ha et produkterklært kassesystem.  Dette gjelder både butikker og verksteder.

Fra 1.januar 2017 var det bare tillatt å selge kassasystem som tilfredsstiller kravene i den nye kassasystemloven og kassasystemforskriften.  Mange leverandører tilbyr de nye kassasystemene. Du kan finne ut hvem ved å gå inn på www.skatteetaten.no.

 – Sørg for å velge en av disse og dermed investere i et system som er produkterklært, råder Magnus Bleken. Han er daglig leder i Bleken Data AS som leverer butikk- og verkstedsystemet MAB.

Må ikke være så dyrt

-Kassasystemene behøver ikke være så dyre, innskyter salgsansvarlig Ketil Fjell fra IT-rådgivningsselskapet Adaptiva. – Du kan kjøpe et lovlig system som bare koster 3-4 tusenlapper, men det er klart at da får du ikke alle de nyttige tilleggsfunksjonene.  Her som ellers er det slik at du får hva du betaler for. Prisen er individuelt fra butikk til butikk, avhengig av for eksempel hvor mange kassasystemer man trenger. Har du et kassasystem du er fornøyd med, kan det være du bare trenger en enkel oppgradering av dette.  Trenger du 3-5 nye kassasystemer, snakker vi om en engangsinvestering på godt under kr 100 000 for innkjøp og opplæring. 

Skjønner frustrasjonen

Opplæringen behøver ikke ta mer enn en dag, og kundene kan ringe support når som helst i etterkant dersom det oppstår problemer.  – Vi er her for å hjelpe dere.  Kassasystemet vi leverer er spesielt tilpasset ur- og smykkebransjens varedatabase og opp mot bransjens etiketter, opplyser Magnus Bleken.  Ketil Fjell smiler og sier han er blitt vant til å berolige folk når det kommer nye krav fra myndighetene. – Folk blir frustrerte og jeg skjønner dem godt, sier han. – Men dessverre – når noe er lovpålagt så slipper man ikke unna!

Bekjempe svart økonomi

Den nye kassaloven er laget for å bekjempe svart økonomi og sikre mer rettferdig beskatning av kontantsalgbransjen, heter det på Skatteetatens hjemmesider.  Skatteetaten skal tidligere ved kontroller ha avdekket kassaapparater som er satt opp på en måte som gjør det mulig å skjule kontantsalg.  Det nye regelverket vil gjøre det vanskeligere å manipulere kassasystemer og unndra kontantsalg fra skatte- og avgiftsberegning.

Stenger virksomheten

Bleken og Fjell tror Skatteetaten kommer til å ta mange stikkprøver i butikker og verksteder for å sjekke at de har lovlig kassasystem.  – Vi tror også de kommer til å be revisorene om å være våkne og minne kundene sine på den nye kassasystemloven, sier Fjell. De sier myndighetene vil slå hardt ned på virksomheter som ikke har det nye kassasystemet – enten ved å ilegge store bøter eller ved å stenge virksomheten.

Spørsmål om kassasystemregelverket kan rettes til kassasystemprosjektet@skatteetaten.no

Kontaktdata

Bleken Data AS
post@mab.nohttps://www.mab.no
Telefon: (+47) 33 30 50 00

Kontaktperson: Magnus Bleken