Berg Watch
Målet mitt er å lage den beste moteklokken på markedet, sier Paal Friele Grung. Klokka skal også representere hjembyen Bergen og Vestlandet. Gjennom folkefinansiering fikk han de pengene han trengte til å etablere klokkemerket Berg og sin første modell Ulriken.
(Fagbladet Gull&Ur nr. 3 2017, s. 18)
TEKST: EVA ALNES HOLTE
FOTO: RICHARD SATIN
– Tanken bak merkenavnet var å «brande» rundt Bergen med hver sin kolleksjon oppkalt etter de syv fjell. Så da ble første kolleksjon selvfølgelig oppkalt etter den aller høyeste toppen, sier han og forteller at nå har han lagt den ideen litt bak seg: – Jeg tror ikke det blir så kult for folk å kjøpe Rundemannen-klokken, smiler han. – Så jeg vil heller spre kolleksjonsnavnene litt utover landet, med fortsatt fokus på Norge og norsk natur.
Hans urhistorie begynte for to år siden da han begynte å snuse på moteklokker. På den tiden hadde han imidlertid mer enn nok med andre prosjekter: Paal studerte på fulltid på BI samtidig som han jobbet fullt på Peppes Pizza og nettopp hadde startet opp LustBox med en Peppes-kollega. LustBox er en abonnementstjeneste for menn hvor man får fire tilbehør fra nye merker hver måned – alt fra slips og armbånd til skjønnhetsprodukter. Den unge gründeren tenkte de kanskje burde begynne med moteklokker i tillegg som tilbehør, men ombestemte seg. Timeplanen var allerede mer enn full.
KLOKKENE SKAL VÆRE SOLIDE
Paal Friele Grung tok et semester med mote i New York og deretter bachelor i økonomi og administrasjon på BI i Bergen. Han sa opp jobben sin på Peppes og satser nå fullt på moteklokker. De skal være kule, men av høy kvalitet, sier han. – Jeg vil at klokkene mine skal tåle litt vannsøl, at glasset ikke knuser eller blir ripete nesten uten grunn, de skal ha høy batteritid, urverk som tåler litt slitasje og gode remmer.
Berg-klokkene kommer med et sveitsiskprodusert 704 Rhonda quartzurverk.

Sveitsisk urverk og remmer av lakseskinn
LUKTER IKKE LAKS!
Paal Friele Grung fikk den originale ideen om lakseskinn da han fortalte en kompis som driver et par butikker at han var på jakt etter et unikt materiale som representerte byen mellom de syv fjell. Kompisen viste han noen vesker av garvet lakseskinn han hadde fått inn. – Som alle som har prøvd klokkene mine, så måtte jeg også snuse på skinnet for å finne ut om det luktet laks, det gjorde det heldigvis ikke, smiler han. Grung bodde på den tiden hos bestemoren sin og da han kom hjem, luftet han ideen om lakseskinn for henne. Hun fortalte at de brukte lakseskinn til å lage sko av under krigen, men at hun nesten ikke hadde sett det siden. – Det var da jeg skjønte at dette var et unikt materiale som hadde akkurat de kriteriene jeg så etter.
Paal Friele Grung sjekket litt på nettet og kom over en lakseskinnfabrikk i Estland som lagde de veskene kompisen hadde vist han. Men nettsiden så ut til være nesten ti år gammel og responsen på mailen hans var lunken. Han lette videre og kom over et garveri på Island som ble kåret til Europas beste garveri i 2016. – Da tenkte jeg at dette var en innertier!
FOLKEFINANSIERING OG INNOVASJON NORGE
Med det islandske garveriet på plass og sveitsisk urverk var det bare å sette i gang. Alt utenom urverket og navnet Ulrikken på baksiden har bergenseren selv designet. Prosjektet er blitt finansiert gjennom folkefinansiering. Før påske hadde han fått inn nesten 600 000 kroner via en folke-finansieringskampanje på Kickstarter. Også Innovasjon Norge har bidratt med 100 000 kroner til til Berg Watch. Salget av klokkene vil foregå i klesbutikker og på nett, forteller han oss.
Klokkeinteressen har bare vokst:
– Jeg har jo hatt en del klokker, men ikke noen dyre ur, det har vært moteklokker og et par Casioer. Min dyreste klokke som jeg selv har kjøpt var en Armani-klokke jeg kjøpte i New York i 2014. Batteriet gikk etter et år, glasset knuste etter to. Mye av motivasjonen min om å lage solide moteklokker kommer fra den erfaringen.
Paal Friele Grung synes han har lært «utrolig mye» det siste året:
– Kjæresten min trodde jeg kom til å få altfor mye fritid, men der tok hun feil. Nå jobber jeg rundt 16-18 timer hver dag, sier han.