Når skal samfunnet innse verdien av en yrkesfaglig utdannelse?

DETTE INNLEGGET I AFTENPOSTENS UNGDOMSSPALTE SYNES VI VAR SÅ GODT AT VI BRINGER DELER AV DET: 

(Fagbladet Gull&Ur nr. 2 2018, s. 26)

Yrkesfag har fått lavere status enn da besteforeldrene mine var unge. Er nordmenn blitt redde for å gjøre noe med hendene fremfor å jobbe med noe på en datamaskin? 

FOLK ANTOK AT JEG VAR DUM 

Da jeg begynte på design og håndverk, merket jeg at folk så på meg på en annen måte når jeg sa at jeg fikk en yrkesfaglig linje. Jeg fikk inntrykk av at folk antok at jeg var dum. Dette vet jeg det er vanskelig for mange å håndtere.  

Man er tross alt mer enn karakterene sine, og selv om jeg har gode karakterer, synes jeg ikke det skal bestemme hvilken linje jeg skal gå på. 

Jeg vil jobbe med noe jeg brenner for, og jeg tror flere kunne ha blitt lykkeligere hvis de valgte noe mer praktisk. Vi kan jo ikke alle støve ned bak en datamaskin.  

JEG STÅR FOR VALGET MITT 

Rådgivere burde anbefale yrkesvalg til flere, også elever som har gode karakterer. Selv har jeg gode karakterer og har ofte fått høre at jeg burde valgt studiespesialisering. Men ingenting gir meg større glede enn å lage noe med hendene. Jeg har stått for valget mitt, og jeg gjør det fortsatt.  

Dessverre er det nok mange der ute som ikke velger yrkesfag på grunn av sitgmaet, et stigma som bygger på fordommer om hva som er «best» og hva folk tror man tjener mest på. Dette er ikke realiteten, for yrkesfagene er generelt veldig attraktive på arbeidsmarkedet.  

DET ER SAMFUNNETS FEIL 

Vi vet alle at landet ikke vil gå rundt om vi ikke har håndverkere til å bygge det. Det er som om oppfatningen om hva folk tror er høystatus og lavstatus har fått foran fornuften. Det er ikke rart at noen synes det blir for mye når de hele tiden føler at samfunnet oppfatter dem som dumme. Jeg vil si at det er det norske samfunnets feil og problem at det er så mange som dropper ut av yrkesfag. Dette er noe vi må ta tak i, ikke minst politikere og andre rollemodeller. 

MANGE MÅTER Å MOTIVERE PÅ 

Det er mange andre ting jeg tror vil gjøre yrkesfagene mer spennende og motiverende. Hve med å legge til rette for flere ungdomsbedrifter? En mentor innen bransjen du spesialiserer deg i? Markeder eller messer hvor man viser frem de morsomme tingene man gjør eller lager? YouTube-videoer? Utveksling? 

I mitt fag, gullsmed, er tyskerne noen av de flinkeste, og det er mange som etterutdanner seg i Tyskland. Hvorfor kunne vi ikke hatt utveksling så man kunne lært mer tidligere? 

FIKK IKKE LÆREPLASS 

Flere læreplasser og mulighet for utplassering er også veldig viktig. Jeg kjenner en utadvendt og arbeidsom jente som søkte flere steder og virkelig jobbet for å få en læreplass som blomsterdekoratør, men som ikke fikk det. Hun tenker nå på å ta omvalg. Hvorfor ser ikke bedrifter at de støtter utdanning og håndverket sitt om de tar imot lærlinger? 

LAVERE STUDIELÅN 

Å velge yrkesfag er ikke å miste mulighetene sine, tvert imot. Man kommer seg tidligere ut i arbeid og får et lavere studielån. 

I fremtiden trenger man et mangfold av yrker. Praktiske yrker er nyttige for å kunne se løsninger som de med teoretiske yrker kanskje ikke vil se. Skal man bygge et hus, trenger man snekkere, elektrikere og rørleggere. Uten håndverkere vil man kanskje miste viktige deler av Norges tradisjon og kulturarv. 

På bakgrunn av dette er det merkelig at så mange faller fra. 

En yrkesfaglig utdanning er noe man på mange måter bør være stolt av. Vi lærer tross alt et håndverk som vi vil ha glede av å kunne resten av livet! 

Marthe Andrine Aschim Gundersen  
(utdrag av hennes innlegg på Aftenpostens debattsider Si;)D for unge mellom 13 og 21 år.) 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *