REIS DEG OPP OG RØR PÅ DEG!

Sitter du mye i løpet av arbeidsdagen? Målinger viser at voksne nordmenn bruker om lag 60 prosent av sin våkentid i ro eller sittende stille. Det er ikke særlig bra for helsa, advarer Helsedirektoratet. 

(Fagbladet Gull&Ur nr. 2 2018, s. 11)

Stillesitting er en selvstendig risikofaktor for helsa og sykdommer som type 2-diabetes og hjerte- og karsykdommer. Vondt rygg, nakke og skuldre er vanlige plager som også ofte følger med. Men det er håp i hengende snøre selv om du jobber foran verkstedbenken eller kontorpulten: Straks du setter i gang bare litt muskelarbeid øker energiforbruket og du får positive effekter på blant annet blodsukkerregulering og blodfettprofil.  

Her er Helsedirektoratets enkle tips for det de kaller «snikmosjonering» på arbeidsplassen: 

LAG GANGLØYPER:  

Merk opp en eller flere løyper rundt arbeidsplassen hvor dere kan gå litt i pausene. Når løypene er synlige, er det også lettere å huske hvor dere kan ta en gåtur. 

TRIVELIGE TRIMTRAPPER:  

Gjør trappene til hyggeligere steder, slik at dere får lyst til å bruke dem i stedet for heis. Dere kan for eksempel 

  • Spille lav musikk i trappeoppgangene
  • Henge opp bilder
  • Sette frem frukt og vann hvis det er plass

PAUSER MED AKTIVITET:  

Legg inn korte pauser gjennom hele arbeidsdagen hvor dere kan stå opp og røre litt på dere. Dere kan også legge inn treningspauser på 10-15 minutter med enkle treningsøvelser. 

Sett gjerne av tid til et par korte gåturer i løpet av dagen. Disse kan være på bare et par minutter, og vil være en revolusjon for kroppen dersom du vanligvis sitter hele dagen. Mange bedrifter har gåmøter. 

TRENING I ARBEIDSTIDEN 

Avtal at dere kan trene en eller to timer i arbeidstiden i løpet av uken, mot at dere også trener tilsvarende på fritiden. 

Hvis dere er en større bedrift, kan dere i tillegg lage et trimrom og garderobeanlegg med dusj. Da kan dere selv organisere treningsaktiviteter, og eventuelt leie inn instruktør for å få veiledning og inspirasjon.  

Hvis dere jobber i kontor, kan dere sette inn hev- og senkbare pulter slik at arbeidsstillingen kan varieres i løpet av dagen. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *