Skodd for oppgaven

Urmaker Stian Ødegård fordypet i tidens finesser. 

– Velkommen til oss, sier Halvor Bjerke og åpner dørene til verkstedet over butikken i Nedre Slotts gate i Oslo. Der sitter urmakerne i sine hvite frakker i dyp konsentrasjon over klokkene. Stillheten råder i de sterile lokalene hvor hver eneste liten del har sin helt bestemte plass.  

Fagbladet Gull&Ur nr. 4 2016, s. 10)

TEKST OG FOTO: EVA ALNES HOLTE 

Halvor Bjerke er i sitt ess når han er oppe på verkstedet.  

Bare stemmen til Halvor skaper liv i det sterile lokalet som er behagelig kjølig mens sommerdagen koker utenfor. Han viser oss rundt og forklarer og demonstrerer. Verkstedet er autorisert til å reparere en rekke merkevarer i de høyere prisklassene, blant andre Rolex. Urmaker Bjerke har tilgang på fabrikkens deler og informasjon. Det betyr at de har et nettverk slik at de kan holde seg oppdatert og utføre arbeidene i forhold til gjeldende instrukser.  

PINLIG NØYAKTIG 

– Enhver urmaker som skal skru på Rolex blir utdannet på fabrikken med oppfølging hvert andre til tredje år, opplyser Bjerke. Følger han ikke opp dette kravet, mister han autorisasjonen. Alle verksteder i verden som er autoriserte må signere en avtale. Det viktigste punktet i kontrakten er at man forplikter seg til å opprettholde fabrikkens kvalitet ved å utføre arbeidet som er beskrevet i manualene og til verken å selge eller gi deler til andre verksteder. Rolex er som verdens største fabrikk på eksklusive klokker pinlig nøye i forhold til servicen og hvordan dette utføres. Representanter fra det sveitsiske luksusmerket er jevnlig på befaring på verkstedene rundt omkring, selvfølgelig også på verkstedet  
til Urmaker Bjerke. – Da kontrollerer de maskinene, benkene, håndverktøyet og ikke å forglemme om det finnes noen støvfnugg. Verkstedet må være totalt atskilt fra kundene. 

ULOVLIG UTEN AUTORISASJON 

Alle reparasjoner som utføres blir registrert på databasen til fabrikken. Det er ikke lov for urmakere uten autorisasjon å reparere en Rolex-klokke.  
– Vanligvis vil en Rolex som blir reparert av en ikke-autorisert bli ødelagt. Ikke fordi han eller henne ikke kan sitt fag, men fordi vedkommende ikke er skolert av fabrikken og følger deres rutiner, forklarer Bjerke. Urmakerne hos han er pliktige til å avvise eller om mulig bygge om klokka tilbake til originalutgaven dersom de får inn Rolex-ur som er reparert av en uten autorisasjon.  

– Vi mottar hver uke reparasjoner som er utført hos andre urmakere og som ikke går som de skal. Dessverre blir dette en meget dyr og komplisert affære for kunden, sier Halvor Bjerke.  

TRADISJON OG FORNYELSE 

Urmaker Bjerkes bedriftshistorie strekker seg nærmere 100 år tilbake i tid. – Jeg tror mye av årsaken til at vi fremdeles gjør det så godt,er vår evne til å fornye oss, sier han. – Vi er bevisste vår tradisjon og arv, samtidig som vi følger med på trender og er våkne for våre kvalitetsbevisste kunders behov. 

Besøket på verkstedet nærmer seg slutten. Halvor Bjerke kan nesten ikke rive seg løs, her oppe blir han ekstra varm om sitt urmakerhjerte. Men erfaren urmaker som han er, innser han også sin begrensning: – Jeg kan ikke gi meg i kast med å reparere Rolex-urene så lenge jeg ikke har deltatt på oppfølgingskursene. Det skjer noe nytt hele tiden i vår bransje og her blir man aldri utlært. Jeg skulle ønske flere forstod dette, sier han.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *