Stell pent med armbåndsuret ditt!

Med riktig behandling og pleie kan du ha glede av uret ditt i mange år. Ved å følge noen enkle tips og råd kan du holde kostnadene nede, sørge for at uret holder seg pent og fungerer upåklagelig – kanskje til det kan overleveres til neste generasjon? 

(Fagbladet Gull&Ur nr. 4 2016, s. 18)

TEKST: URMAKER KATJA THORESEN, THUNE GULLSMED OG URMAKER. 

Et ur brukes gjerne både til hverdag og fest. Som med andre ting man har på seg må uret rengjøres. Det samler seg døde hudceller, rester av kremer/parfyme og svette på baksiden av uret.  

RENHOLD 

Snur man uret, kan man ofte se smuss rundt baklokket og mellom lenkeleddene.  

Heldigvis kan mesteparten av smusset enkelt fjernes ved regelmessig å børste forsiktig med en myk tannbørste.  

Er uret vanntett (er du usikker, bør en trykktest utføres), kan det med fordel vaskes med lunkent såpevann og en myk børste slik at man forsiktig fjerner støv og smuss. Avslutt med rent vann. Det må aldri brukes kjemikalier eller andre rensevesker.  

Hvis du er i den minste tvil om vanntettheten, bør uret leveres inn til en urmaker for kasse og lenkerens. Vanntettheten vil samtidig bli kontrollert. 

VANNTETTHET 

Flere forskjellige grader av vanntetthet finnes, alt fra ur som knapt tåler en regnskur til ur som er beregnet til profesjonell dykking og testet til flere hundre meters trykk. Felles for alle er at pakningene med tiden forvitrer og svekker urets beskyttelse mot vanninntrengning. 

Før bading og bruk i fuktig miljø må man være sikker på at uret er tett. Uret bør trykktestes en gang i året (gjerne før badesesongen) for å være sikker på at urets pakninger fortsatt er intakte. Ved batteribytte bør man samtidig passe på å få uret trykktestet. De fleste urprodusenter anbefaler pakningsbytte annet hvert år. 

Ur som skal brukes i kontakt med vann bør være vanntett fra 50 meter atm eller mer. Krone og trykkere skal man ikke aktivere under vann (med mindre dette tillates av produsenten), og skrukrone skal skrus fast til kassen. Husk at trykk og temperatursvingninger som stuping, badstue og dusjing etc. er en stor påkjenning for uret som kan medføre dugg og vanninntrenging. 

Oppdages dugg under glasset eller andre tegn på at uret kan ha tatt inn vann må uret umiddelbart leveres inn til autorisert forhandler for å redusere en eventuell fuktskade. 

Fuktskade er dyrt og fører til skader på urverk, krone, velle og tallskive. Ergo bør alle som driver med batteriskift bytte pakninger, og ikke levere ut klokken uten at klokken er vanntett. 

 Selv rustfritt stål vil oksidere i kontakt med saltvann, og klorvann kan ha uheldig innvirkning på pakningene. Derfor må uret alltid rengjøres grundig etter bruk i slike miljøer. 

Den beste garantien for å unngå vannskade er å la uret ligge igjen når du skal i vannet. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *