Et armbåndsur er en liten maskin som er i drift 24 timer i døgnet.
– Ta godt vare på det så holder det lenge, anbefaler urmaker Halvor Bjerke.
Foto: Mark Cabot
Hvordan få glede av klokken din lengst mulig – kanskje hele livet? Her er noen gode råd fra urmaker Halvor Bjerke – bring gjerne tipsene videre til kundene!
(Fagbladet Gull&Ur nr. 7 2018, s. 10)
Et ur er en liten maskin som er i drift 24 timer i døgnet. For at det skal tikke og gå år ut og år inn, er det viktig at man behandler det riktig og vedlikeholder det med jevne mellomrom.
KLOKKER ER FORSKJELLIGE
Før Bjerke begynner å liste opp rådene sine, understreker han at klokkene er forskjellige og brukes ofte forskjellig også.
– Det er viktig at forbrukeren vet hva slags klokke de har og har en formening om hva de ønsker seg av den, sier han. – De bør stille seg selv spørsmål om: Hvor lenge skal klokken din vare, hvor røft bruker jeg den og hvor mye er jeg interessert i å spandere på vedlikehold? Svarene på disse spørsmålene avgjør ofte hvor lenge klokken din vil fungere. Før han vil gi oss tipsene om hva man kan gjøre selv og hva man må overlate til ekspertisen, presiserer han at det er viktig at verkstedet man går til er autorisert av fabrikkene for å kunne utføre servicen. – Urmakerne må være sertifisert av leverandørene for å gjøre denne type service vi her snakker om, sier han og forteller at hans urmakere jevnlig går på kurs for å bli oppdaterte og sertifisert på de nyeste urverkene /kalibrene. På den måten har Urmaker Bjerke til enhver tid urmakere som er au jour på de nyeste modellene. – Sørg for å gå til en urmaker som er sertifisert på klokkemerket ditt!
1. LES SERVICEHEFTET – OG FØLG INSTRUKSENE!
Når du kjøpet et nytt, eksklusivt ur, får du et servicehefte av produsenten. For at uret skal fungere optimalt og vare i mange år, er det viktig å følge instruksene og rådene i heftet. Ta vare på sikkerhetsheftet, kanskje får du bruk for det senere.
2. JEVNLIG VEDLIKEHOLD
Et mekanisk ur – både med automatisk og manuelt opptrekk – bør normalt få serviceettersyn hvert femte år. For vanntette ur må alle pakningene byttes hvert annet år.
3. VANNTETTHET
Urverkets verste fiende er vann. Se nøye på urets betegnelse:
Vanntett 30 meter/3 atm: Tåler fuktighet og vannsprut, men ikke vann.
- Vanntett 100 meter: Tåler dusj og bading
- Vanntett 200 meter og mer: Dykkerur
Flere av de vanntette urene har skrukrone. Pass alltid på at denne er ordentlig skrudd til!
4. HVOR NØYAKTIG URET ER, AVHENGER AV
AKTIVITETSNIVÅET OG TEMPERATUREN
Mekaniske ur trenger ofte en innkjøringsperiode. Etter noen måneder vil urets nøyaktighet stabilisere seg. Punktligheten på et selvtrekkende ur som er chronometertestet, varierer vanligvis mellom -4 og + 6 sekunder per døgn. Dersom uret trenger regulering må du gå til urmakeren. Hvis han ikke kan regulere uret for deg, ber du han henvise deg til en annen urmaker.
5. ELEKTRONISKE UR / KVARTSUR
Uret får sin kraft fra et batteri, som varer i 1-2 år for små ur (dame) og 3-5 år for store ur (herre). Hvis sekundviseren «hopper» uregelmessig, er dette et tegn på at batteriet er utladet.
6. LENKE/REM
En lenke er slitesterk og passer til ur som brukes til sport, bading og andre tøffe aktiviteter. På urkasse og lenke danner det seg alltid en del smuss. Dette kan vaskes forsiktig bort med mildt såpevann på vanntette ur. En rem har normal holdbarhet i 1-2 år, avhengig av bruk.