Svenneprøver, sensur og sommerfugler

F.v. lærer Per Henriksen, kontaktlærer  Bjørn A. Nordahl, beste svenn, Bente Finnesand, Jonas Haugan Bordvik, Øivind Solvang,  Erik Sutterud, Klaus-Olaf Heier og  Reidunn Arnevik Westgård.  

Det er fredag 17. juni og avslutningsdag for årets svenneprøvekandidater på Kongsberg videregående skole. Tre kandidater har siste uka jobbet intenst med å avlegge så god svenneprøve som mulig. Reidunn Arnevik Westgård, daglig leder i Norges Urmakerforbund, er som alltid til stede på denne spennende og høytidelige dagen. Hun har også sommerfugler i magen – tenk om noen av dem stryker? Her forteller hun om hvordan det gikk.  

(Fagbladet Gull&Ur nr. 5 2016, s. 18)

TEKST: REIDUNN ARNEVIK WESTGÅRD 

Undertegnede blir som vanlig møtt av kontaktlærer Bjørn Arne Nordahl som loser meg inn gjennom avdelingen hvor glassfaget holder til. Bjørn Arne er som vanlig i godt humør og hjelper meg inn med kake, blomster med mere. Det er ennå ingen svenneprøvekandidater å se så jeg dekker bordet, setter fram kaken og ordner til hyggelig avslutningslag 

Jeg har tenkt på svenneprøvekandidatene hver dag denne uka siden de startet, og hatt god magefølelse. Mens jeg går alene og ordner opp til «selskapet» skal komme, sniker en tanke seg inn i hodet mitt, tenk om det blir en som stryker, men skynder meg å slette denne tanken.  

Endelig kommer alle sammen, først svenneprøvekandidatene, 

Bente Finnesand, lærling hos Askeland AS, Stavanger 

Jonas Haugan Bordvik, lærling hos Carlsen Ur, Protid, Kristiansund 

Erik Sutterud, egen urmakerforretning i Oslo,  

Dernest svenneprøve-nemnda og lærere. Det er ikke til å ta feil av, for alle smiler fra øre til øre og ansiktsuttrykkene er glade og lettet. Alle gratuleres og det er ekte smil fra øynene og noen gledestårer. Endelig er spenningens uke over og det har gått veldig fint med alle. 

Mens kaken smakes og praten går, tar undertegnede en liten prat med svenneprøvenemnda som i år besto av leder Klaus-Olaf Heier og Øivind Solvang. Sistnevnte er urmaker hos Urmaker Arne Øen i Drammen. De sier begge to at i år er det vanskelig å skille hvem som har gjort den beste svenneprøven, for alle tre er kjempegode. Men urverket som Bente Finnesand har jobbet med gjennom svenneprøven hadde den beste amplituden (hvor bra sving det er på balansen). Så det er Bente som stikker av med årets beste svenneprøve. Det deles ut fortjente blomster til alle sammen og skuldrene faller på plass hos alle.  

Optura AS har også i år gitt klokke til beste svenneprøvekandidat, og en glad og rørt Bente tror nesten ikke det hun hører når svenneprøvenemndas leder Heier roper opp navnet hennes. Det kommer både smil og gledestårer og Bente er veldig glad for å bli beæret med et flott dameur fra Seiko. – Uret er kjempefint sier Bente, og nå trenger ingen mobbe meg lenger fordi jeg ikke har klokke, for denne skal jeg bruke. Hun sender en stor takk til Optura som i mange år har gitt klokke med inskripsjon til beste svenneprøvekandidat. Vi vil også takke Swatch Group Nordic som leverer verkene (ETA 7750) og delene som brukes under svenneprøven til svært gode priser. 

Klaus-Olaf Heier sier at hadde disse tre kandidatene gått opp til svenneprøven i hvert sitt år, hadde alle tre blitt den beste. Både Heier og Solvang sier det er ekstra hyggelig å være svenneprøvenemnd når utfallet blir slik som i år. Urbransjen har altså fått tre nye dyktige urmakere. 

På vegne av Norges Urmakerforbund gratuleres urbransjen med tre nye urmakere. En stor gratulasjon og takk til kandidatenes lærebedrifter. En ekstra takk til lærebedriftene som bruker mye tid på sine lærlinger og ekstra hyggelig når utfallet blir så positivt. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *