Vårsola flommer inn i det lyse, nyoppussede lokalet. Utenfor rusler folk på vei til Majorstua eller til St.Hanshaugen. Noen kommer også innom Arman Adel og hans verksted og butikk.
(Fagbladet Gull&Ur nr. 2 2016, s. 20)
TEKST OG FOTO: EVA ALNES HOLTE
Kanskje skal de levere en klokke til reparasjon, kanskje skal de kjøpe seg et nytt armbåndsur. Urmaker Arman Adel tar smilende imot enten det er det ene eller det andre kundene vil. Han flyttet inn i lokalene i fjor sommer etter å ha brukt mye tid og krefter på å pusse opp og tilrettelegge lokalene for urmakervirksomhet med fokus på verksted.
STORT FAG
Nå er oppussingstiden for lengst historie, og Arman sier han stortrives med tilværelsen i hans Oslo Ur-Service som ligger nesten øverst i Ullevålsveien, i en hjørnegård mot Pilestredet. Tidligere var han uransvarlig hos Thune Gullsmed og Urmaker, læretida si hadde han hos Alf Lie i Prinsens gate og utdanningen ble tatt i Danmark. – Jeg håper urmakerutdannelsen snart blir treårig, sier han. – Da må det første året på videregående også være dedikert til urmakerfaget. Det er så mye man skal igjennom, faget er så stort – og læretida går så altfor fort!
GENUINT HÅNDVERK
– Jeg har bestandig ønsket å drive for meg selv, sier han og ser seg rundt i det lille lokalet – overalt skinnende rent, ryddig, lyst og pent. Man ser at lokalene eies av en ordensmann. Han liker at folk tar godt vare på det de har og synes det er veldig hyggelig når folk kommer innom med ei klokke etter besteforeldrene de ønsker å få reparert. Noen ganger får han lommeur inn til reparasjon. Da koser han seg ekstra:
– Disse urene er genuint håndverk som det er en fornøyelse å jobbe med, sier Arman. Han forteller at kundene liker å snakke direkte med dem som skal reparere klokka i stedet for å få beskjed om at den blir sendt videre til et verksted. De fleste av klokkene som han får til reparasjon er mekaniske ur, eller vintageur, mange av dem kostbare kvalitetsur.
KLOKKEFOLKET
– Det finnes to typer klokkefolk; de som har på seg klokka kun for å måle tiden, og de som bærer klokka som et smykke. Tiden kan du sjekke hvorsomhelst i dagens samfunn, men du kan ikke ha hvilken som helst klokke på håndleddet. De virkelige klokkeentusiastene er mest opptatt av urverket og designet, mener Arman. Selv har han mange favorittklokker, som regel liker han best de som har mekanisk urverk og gjerne er i det øvre segmentet. Klokken han selv bruker mest om dagen er en Omega Speedmaster Professional, som ble brukt under månelandingen i 1969. – Disse lages fortsatt i dag og er nesten identiske med originalen. Slik opprettholder Omega DNA-et til en av de mest ikoniske klokkene i bransjen, sier Arman Adel.