Ikke la deg lure!

Du skal vite hva du gjør før du svir av flere tusen på klokker og smykker i utlandet. Den lette, glade feriestemningen kan fort bli tung blåmandag når du ankommer flyplassen hjemme eller når du ber gullsmeden eller urmakeren verdivurdere «fangsten».

(Fagbladet Gull&Ur nr. 4 2017, s. 11) 

Du har ikke lov til å handle for mer enn tre tusen kroner uten å betale toll og avgifter dersom utenlandsoppholdet er på under 24 timer.  Er du borte i over et døgn, har du lov til å handle varer for seks tusen kroner uten å skrive tolldeklarasjon når du ankommer grensen til Norge.  Du betaler avgiftene ved å gå inn på rød sone.  Smugler du luksusvarer og blir tatt, må du betale mange tusen kroner ekstra i toll og avgifter.  Du kan også vente deg en saftig bot og det er heller ikke usannsynlig at varene blir inndratt. 

Å kjøpe klokker og smykker i utlandet er en risikosport de færreste behersker.  Mange blir lurt til å betale store summer på juggel og piratkopier.  Det er ikke gull alt som glimrer og de er ikke ekte alle de klokkene som til forveksling ligner de flotteste merkene. Vær også klar over at kravene til hva som kan kalles gull varierer fra land til land.  Se på stempelet på smykket eller klokka – i Norge må det minst stå 375 (eller 9K) for at det skal kunne kalles gull, i flere andre land er minstekravet lavere. Et så lavt gullinnhold sm 375 er imidlertid ikke ansett som «ekte nok» i Norge selv om det er tillatt. 

Hver høst får norske gullsmeder og urmakere besøk av kunder som vil vite om varene de har kjøpt på sommerferie var verdt prisen. Mange går skuffet ut av butikken og skjønner at de har betalt en solid overpris. Handelen kan også koste dem dyrt i forhold til forsikringsselskapene som gir gullsmeder og urmakere verdivurdere smykkene og klokkene. Hvis deres vurdering for eksempel lander på 30 000 kroner hjelper det lite om du har betalt det dobbelte i utlandet. Har du ikke fortollet varene, får du ikke forsikret dem. Mange forretninger vil heller ikke ta imot varer til reklamasjon dersom de er kjøpt i utlandet uten fortolling.  

Fortvilelsen kan lett unngås ved å handle smykker og klokker der det er tryggest – i Norge.  

 

REGLER SOM GJELDER 

Opphold under  
24 timer i utlandet:   
Lov til å handle for 3000 kroner uten fortolling 

Opphold over  
24 timer i utlandet:     

Lov til å handle for 6000 kroner uten fortolling 

«Ekte gull» i Norge: Finhet på minimum  
375 eller 9K 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *