LUKSUSKLOKKER PÅ NORGES-BESØK

Snorre Stray i Urmaker Bjerke synes det er stor stas med utstillingen av Patek Philippe-klokker.  

Urmaker Bjerke er alene om å føre Patek Philippe i Norge. Nylig viste de frem 130 modeller av klokkene med evighetskalender, eller Perpetual Calendar som det heter. Det betyr at klokkene alltid viser  riktig dato,  uavhengig av om månedene har 30, 31 eller  
28 dager – eller 29 som i skuddårene.  

(Fagbladet Gull&Ur nr. 7 2018, s. 22)

TEKST: EVA ALNES HOLTE 

Andre klokker har også evighetskalendere og det har lenge forekommet på lommeur. I 1925 utviklet Patek Philippe det første dokumenterte armbåndsuret med evighetskalender.  

Klokker med slike egenskaper er veldig ettertraktede. Svært få urmakere er i stand til å montere og justere disse mekanismene som består av flere hundre enkeltdeler. De er dermed også meget kostbare, et av urene i Bjerkes oktober-utstilling hadde en prislapp på tre millioner kroner.  

I forretningen på Karl Johan i Oslo møter vi Snorre Stray. Det er tidlig morgen, men kundene har allerede funnet veien til butikken og utstillingen av Patek Philippe-klokker. Stray forteller at klokkemerket hvert år har en internasjonal vandreutstilling, nå er den nettopp kommet fra Polen til Norge. 

Temaet for vandreutstillingen denne gang er Perpetuel Calenders, eller evighetskalendre som det heter på norsk. Snorre viser oss den mest ikoniske og kjente modellen fra klokkemerket.  

– Hvis alle som ville skulle få kjøpe den, måtte vi ha en leveringstid på opptil 40 år, smiler han. Alle klokkene må spesialbestilles, dette er ikke lagervare.  

Patek Philippe stiller ut over 130 unike modeller med evighetskalender i tilllegg til årets nyheter – alt på lån fra Patek Philippe i Genève. Når dette leses er nok utstillingen dessverre for lengst over. 

Samme dag som Urmaker Bjerke åpnet sin utstilling av de meget eksklusive klokkene i butikken på Karl Johan, inviterte de til pressefrokost og VIP-lunsj. Grytidlig på morgenen var Halvor Bjerke på God Morgen Norge på TV2. Der ble også klokke-ekspert Jon Henrik Haraldsen fra Tidssonen og Finansavisen intervjuet. – Det kiler litt i magen når man har anledning til å se så mange flotte klokker på en gang. Det blir litt sånn wow-følelse, sa han og tilføyde at han ikke husket å ha sett en  flott klokkesamling tidligere. Til Gull & Ur sier han at han er godt kjent med Patek Philippe fra før, men at det likevel er stor stas å få studere dem på nært hold. – Det er ikke uten grunn at Patek Philippe er så ettertraktet, og mye av forklaringen ligger i et gjennomgående høyt nivå på alle urene deres. 

Likevel er det selve helheten på utstillingen som gjør størst inntrykk på klokkefantasten: – Det er tydelig lagt ned store ressurser, både fra Bjerke og Patek Philippes side. Utstillingen holder internasjonal standard, og i norsk sammenheng er den i særklasse, sier Jon Henrik Haraldsen.  

Halvor Bjerke tok reporteren fra TV2 med på en runde rundt i butikklokalet og viste frem klokkene med evighetskalendere  tallskiven. Til slutt kom han til en ekstra godbit: En av modellene viser også riktig stjernehimmel i forhold til der hvor man bor. Stjernehimmelen på den sorte tallskiven snurrer rundt hele året i forhold til månen.  

Ikke til å undres over at disse klokkene ikke er lagervare… 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *