Skolebesøk Kongsberg VGS 31.10.22

Mandag 31.10. tok jeg turen til Kongsberg Videregående Skole, Vg2 Urmaker, som i år har 8 flotte ungdommer, 4 jenter og 4 gutter som elever. Elevene kommer fra hele landet. Her er det virkelig mønsterbalanse i kjønn og elevene er både interesserte og ivrige etter å lære mest mulig. Her følges selvfølgelig læreplanen og klassen bærer synlig preg av og trives. Begge lærerne, hovedlærer Bjørn Arne Sveen Nordahl og lærer Klaus-Olaf Heier roser elevene og interessen de viser for urmakerfaget. Det er gøy å være lærer for denne klassen. Vårt nye styremedlem i Norges Urmakerforbund, Terje Johansen Skaugvold fra Sulitjelma, var også på besøk på skolen og i klassen denne dagen. Han har selv hatt to dyktige storurmakerlærlinger som for kort tid siden avla solide svenneprøver i storurmakerfaget. Terje sier som lærerne; denne gjengen kunne jeg lett trives med.

For kort tid siden var alle elevene ute på sin første 14 dagers utplassering i bedrift. De har alle vært rundt om i landet i forskjellige urmakerbedrifter, en hos en gullsmedbedrift.

Når den første utplasseringen kommer, har elevene vært på skolen i knapt to måneder. Intensjonen med første utplassering forholdsvis tidlig i skoleåret er at elevene skal få en smakebit av hvordan arbeidslivet er, se om de virkelig kan tenke seg å jobbe som urmaker eller hos en urmakerbedrift- og/eller verksted.

Alle uttrykte at utplasseringene hadde vært lærerike, og de har fått prøvd å gjøre forskjellige oppgaver på utplasseringsstedene, noen hadde også fått lov å prøve seg på å selge ur og brukt datakasse. Det virket som de hadde fått prøvd det meste når du driver verksted og butikk. Det fine med Vg2 Urmaker som landslinje er at elevene kommer fra hele landet. Det gir oss god visshet om at de spres i landet når de skal ut å finne lærlingeplass og sikrer oss rekruttering til faget i hele landet.

Neste 14 dagers utplassering er i februar 2023. Elevene har da fått noen flere måneder til læring og vet mer hva de går til. Noen hadde lyst til å skifte utplasseringssted, ikke for at de hadde mistrivdes, tvert imot, men rett og slett for å prøve flere ulike steder.

For dere som tenker å ta inn en lærling i to år, har dere nå en gyllen mulighet til å finne lærlinger som er skikkelig interessert i faget. Det å ta inn en lærling setter ofte fart i bedriften, og det er ikke bare lærlingen som lærer, men du som læremester skjerpes også. Det er win-win for begge parter. Så kjære bransje, har dere lyst til å ta imot en interessert utplasseringselev på nyåret i 2 uker, så ta kontakt med skolen. Er du i tankegropa om du skal ta inn lærling, ta en prat med skolen eller oss. Flere bedrifter tar nå inn lærlinger og bransjen må tenke fremtidig rekruttering til faget.

Kos dere med bilder av den herlige gjengen som er en del av bransjens framtid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *