Festlige, fredelige FREDRIKSTAD

Mathiesen Ur og Optikk i Fredrikstad er byens eneste urmakerforretning.  

Det årnær , sier de i Fredrikstad. Og det har det gjort for de vi besøkte på vår lille sommerutflukt i Norges første renessanseby 

(Fagbladet Gull&Ur nr. 5 2017, s. 14)

Her er kvartalene avgrenset av gater anlagt i et regelmessig mønster. Fredrikstad ligger ved Glommas utløp og da vi stikker innom, er det Glommafestival i plankebyen. Det betyr torgboder, konserter, familieforestillinger og masse aktiviteter i sentrum av byen.  

Tredje og fjerde generasjon i hver sin familie: Urmaker Jon Mathiesen og ansatt, urmaker Dag Grønneberg 

MATHIESEN UR & OPTIKK 

Like ved torget og i gågata ligger Mathiesen Ur & Optikk. Foruten klokker og briller, har de et stort salg av kikkerter til hyttefolket. Noen vil ha med stativ for å se på stjernene, andre vil ha en kikkert lett for hånden når det plutselig skjer noe der ute i skjærgården. Hvaler består av hele 833 øyer, holmer og skjær, så det er nok å følge med på. På regnværsdager tar hyttefolket gjerne en tur til byen Fredrikstad for å handle, rusle i gatene, stikke innom den historiske og koselige Gamlebyen eller bare studere folkelivet fra en av de mange uterestaurantene. Flere besøker også Mathiesen Ur & Optikk, byens eneste urmakerforretning etter at Grønneberg på Stortorget valgte å legge ned driften. Et par kunder er allerede innom og titter på utvalget da vi besøker Mathiesen en tidlig sommermorgen. Odd Mathiesen har for lengst passert 80, men står fremdeles bak disken. Han smetter raskt inn på bakrommet da han hører vi er fra Gull & ur. – Det nytter ikke å be han komme frem, han liker ikke oppmerksomhet rundt sin person, sier sønnen Jon som er tredje generasjon urmaker. Han selv og medarbeider Dag Grønneberg har imidlertid ikke noe imot å slå av en prat med en utskremt Oslo-journalist. Grønneberg drev tidligere butikken med samme navn som nå er lagt ned. En gang jobbet Odds far, Johan Mathiesen, hols oldefaren til Dag Grønneberg. Nå arbeider altså fjerde generasjon Grønneberg hos andre og tredje generasjon Mathisen, her er det med andre ord mye erfaring og kunnskap samlet i én urmakerforretning! 

Nå er det mekaniske klokker for alle penga, sier de to urmakerne og holder i hver sin favorittklokke. 

JUVEL GULLSMEDFORRETNING 

Noen skritt lenger borte i Nygaardsgata finner vi Juvel Gullsmed-forretning, også dette en familiebedrift. Nåværende innehaver, Geir N. Pettersen, har overtatt etter sin far som igjen en gang overtok etter sin. I august i fjor flyttet han inn i nye lokaler og kan stolt vise oss rundt i sin nye, fine forretning. – Er det ikke en nydelig butikk, sier folk vi snakker med på gata. I værelset bak disken holder verkstedet til, her skapes det unike, håndlagde smykker og her repareres det som er ødelagt.  

 – Vi har mange bestillinger og mange reparasjoner, sier Pettersen. Han sier han er lei alt det masseproduserte. I montrene ser vi smykker fra flere norske designere, blant annet også signert Kvist & Kvaes Vanja Steinbru som vi snart skal besøke. – Jeg synes det er viktig å fronte norsk smykkedesign, folk bør få øynene opp for hvor mye fint som lages her til lands. På mandag kommer Kristin og skal ordne litt på Kvist- og Kvae-utstilllingen vår, sier han. Kristin Hollung er gullsmed og jobber i Juvel Gullsmedforretning, både ute i butikken og på verkstedet.  

På torget nede ved elva sørger det fine sommerværet og et utall torgboder for livlig aktivitet. Det er Glommenfestival må vite og vi antar at støynivået ikke er lavere på kveldstid denne uken når D.D.E., Anne Grete Preus og Odd René Andersen holder sine konserter.  

Truls Petter Ambjørnsen er andre generasjon gullsmed og også diplomgemmolog og Diamantgutachter; tysk for diamanttakstmann. 

GULLSMED TRULS AMBJØRNSEN 

Vi svinger opp Brochs gate og går inn i Torvbyen kjøpesenter hvor fasjonable Gullsmed Truls Ambjørnsen holder til i behagelig svale og store lokaler. Truls Petter, som er andre generasjon gullsmed og diplomgemmolog, jobber sammen med sønnen Martin. Da vi kommer innom er Truls ivrig opptatt med en hyggelig kunde de har hatt i «alle år» og sønnen Martin kommer oss derfor smilende i møte. Han synes salget har gått bra i sommer: – Men når finværet for alvor slår til, merker vi det godt på trafikken i kjøpesenteret. Da vil nok folk heller nyte sola enn å gå innendørs, sier han og synes det er helt forståelig. Butikkmedarbeider Tonje Leeber forteller at de også selger mye korpus hos Ambjørnsen, ikke bare smykker og armbåndsur. Også Ambjørnsen har eget verksted og de utfører takst for forsikringsselskaper og privatpersoner. Forretningen har ambisjon om å være best på diamantsmykker når det gjelder utvalg, pris, design og kvalitet.  

Martin Ambjørnsen og Tonje Leeber sier de også selger mye korpus i tillegg til smykker og armbåndsur.

Vi forlater butikken og kjøpesenteret og beveger oss ut av bykjernen, mot et gammelt, staselig villastrøk bak jernbanestasjonen.  

KVIST & KVAE 

Nesten nederst i gaten finner vi Vanja Steinbru og moren ventende på oss i hagen. Fuglene kvitrer , blomstene dufter og solen stråler gjennom løvverket – vi skjønner nesten ikke hvordan Vanja klarer å rive seg løs for å gå inn i huset og jobbe på Kvist- og Kvae-verkstedet. Men det gjør hun og der sitter hun trofast de dagene hun ikke er på kontoret i Oslo, der hun også bor hjemme med mann og barn.  

Verkstedet ligger i kjelleren på det gamle sjarmerende huset som er omringet av en stor, frodig hage. Mamma Britt Løkken hjelper datteren med økonomi og lagerstyring. Nå har de begge en liten jordbær- og rundstykkepause mens de nyter sommeren, bare noen hundre meter unna bytrafikk og butikker. – Er jeg ikke heldig? sier Vanja. Det retoriske spørsmålet etterfølges av en glad latter. Her i foreldrenes hus får hun ro til å drive med det hun elsker; å lage små kunstverk vi andre kan pynte oss med, mens moren holder orden på tallene. Og akkurat dét er også blitt en solskinnshistorie; Vanja har økt omsetningen med hele 300 prosent dette halvåret sammenlignet med samme tidsrom i fjor. – Men så var ikke 2016-omsetningen så høy da, sier hun i ærlighetens navn. Vanja er ikke den som vil skryte for mye, så vi gjør det for henne: Mens omsetningen fra januar til juni i fjor lå på i underkant av 70 000 kroner, passerte den 300 000 første halvår i år.  

«MER KOMMERSIELT» 

Og hva er hemmeligheten? Jo, det må være hverdagskjærligheten, det vil si vaffelhjertesmykkene hennes som er blitt populære også utenfor landets grenser. Før de ble oppfunnet, fikk Vanja beskjed om at hun måtte gjøre «noe mer kommersielt». – Mine gamle modeller solgte greit, men ikke nok, jeg ble tvunget til å tenke nytt. 

Vanja tenkte så det knakte, kunne hjertesmykker være noe, tro? Alle smykkemerker har vel et hjerte i kolleksjonen, men hun ville lage et hjerte som kunne passe inn med resten av smykkene sine. En dag mens hun koste seg med vafler, så hun plutselig det hun nå nesten synes det er rart hun ikke så før: Hun kunne lage vaffelhjerter, det var noe nytt!  

VAFFELHJERTENE 

Vanja lanserte vaffelsmykkekolleksjonen som Månedens smykker hos gullsmed Heyerdahl i fjor. Heyerdahls kusine Sigrid Bonde Tusvik, ble invitert til lanseringen og hun underholdt rundt begrepet hverdagskjærlighet som vaffelhjertene er et bilde på. Vafler hører ikke til de store festligheter, men gjør det lille ekstra på hverdagene. Så gikk det slik til at Vanja ble kjent med Stine Åsland, som grunnla vaffelselskapet «Telemarksrøra», har skrevet oppskriftsboken «Jeg elsker vafler» og som har gjort stor suksess blant norskamerikanere med Nordic Waffles i Minneapolis i USA. – Hun ringte meg og presenterte seg som vaffeldronningen. Hun likte godt vaffelhjertene mine og var hjelpsomheten selv og et oppkomme av gode tips og råd om hvordan jeg kunne selge smykkene. Blant annet nevnte hun de norske sjømannskirkene som en god kunde.  

SJØMANNSKIRKENE  

Vanja kontaktet sjømannskirken i Paris før hun og familien skulle på påskeferie til den franske hovedstaden. Hun ble bedt på påskelunsj i sjømannskirken. – Folkene der var helt fantastiske og banet vei for meg helt til hovedkontoret i Oslo. Nå er vaffelsmykkene mine tilgjengelig for alle norske sjømannskirker over hele verden. Alle nordmenn, enten de lengter hjem eller ikke, har et forhold til vafler, og dermed kanskje også til vaffelsmykker?  

INSPIRASJONSKILDER 

Vaffelhjertene var med andre ord en innertier for Kvist & Kvae og Vanja Steinbru som får inspirasjon av så mye, også av bøker – denne sommeren særlig fra Presence av Amy CudderGetting to Yes av William Ury og Mindset av Dr. Carol S. Dweck. Men mest av alt er det menneskene hun møter som inspirerer henne: Kolleger, konkurrenter, butikkunder og privatkunder. – Jeg lærer noe nytt nesten hver dag! Det er så flott at butikkene tør å satse på det norskproduserte og på norsk design. Jeg ser mer og mer av det, sier Vanja Steinbru. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *