MESTERLIG URMAKER FRA JAPAN

MØYSOMMELIG: Takuya Nishinaka, GS Specialist and Craftsman, Seiko Epson Corporation, monterer sammen del for del, et GS verk, 9R, Spring Drive. 

En tidlig høstdag fikk den klokkenerdete urmakerfaglige delen av meg en opplevelse av de sjeldne. Helt fra Japan hadde det kommet en urmakerkollega, Mr Nishinaka, og han skulle montere et Grand Seiko Spring Drive-urverk under en presentasjon på hotellet The Thief i Oslo. 

(Fagbladet Gull&Ur nr. 7 2018, s. 7)

TEKST: GISLE LYSVOLL, OPTURA 

FOTO: MORTEN PAULSEN, KLOKKERIET 

Som om ikke dette var nok så skulle jeg holde en kort presentasjon om Grand Seiko sin historie, merkets identitet, utseende og teknologi. Med ekstra vektlegging på den unike Spring Drive- teknologien. Så skulle urmakeren montere sammen dette Spring Drive-urverket, med tallskive og visere, for til slutt å plassere det inn i en Grand Seiko-klokke. 

Dette høres kanskje rart ut, men jeg følte meg som Drillo når han kommenterer fotballkamper. Mens den japanske urmakeren monterte del for del og det ble vist på et stort lerret direkte fra kameraet som streamet seansen, så kommenterte jeg hans arbeid for tilskuerne. Da han satte sammen Tri-Synchro regulatoren, forklarte jeg at det var tre energier som jobbet sammen for å styre gangen og hastigheten på de bevegelige delene: 

Mekanisk energi, fra gangfjæra i fjærhuset. 

Elektrisk energi, som signalerer tidsreferanse via en elektronisk krets og quartz krystall 

Elektromagnetisk energi, for å styre en med hjelp av magnetisk rotor og stator. 

Det tre energiene jobber sammen for å regulere måten gangfjæra spenner seg ut i fjærhuset, at det ikke kastes bort noe energi på veien helt frem til den glidende sekundviseren. 

For å si det sånn, den timen det tok fra presentasjonen startet til den japanske urmakeren hadde montert alt sammen gikk så altfor fort. Uansett hvilken klokke eller urverk man hadde på armen. 

For de som ikke fikk vært tilstede, så finnes det heldigvis masse info og videoer på nett. På Youtube kan man for eksempel søke «This is Grand Seiko 9R Spring Drive» og se hvordan både urverk, tallskive, visere og kasse produseres, og hvordan dette settes sammen. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *